Jak vybírat doutník

Vybrat si správný doutník a správně jej kouřit je další věda pro všechny požitkáře a tak kromě vína, whisky či piva i zde platí několik pravidel a nepsaných zásad, jak si správně vybrat a vychutnat dokonalý doutník.

Doutník se vyrábí na stehně krásné kubanské dívky a celkem se rozdělují na dva druhy podle toho, jak jsou tvarované. Doutník z názvem Parejos je doutník s pravidelným tvarem a doutník s nepravidelným tvarem se jmenuje Figurados.doutník Tohle je pouze základní rozdělené doutníků a dále se rozdělují i podle tvaru u pravidelných a nepravidelných doutníků. Dále je tu pak označení podlé délky doutníku a například Double Corona má délku necelých dvaceti centimetrů a mezi nejmenší doutníky patří Cigarillo, který oslní délkou deseti centimetrů.

Při výběru doutníku je dobré se podívat na barvu doutníku neboť list, do kterého je zabalen takzvaný krycí list ovlivňuje chuť doutníku. Použité listy se rozdělují podle toho, zda jsou nefermentované či fermentované, což poznáte podle barvy. Základní rozdělení je kolem 7 barevných odstínu, ale mistři ve svém oboru jsou schopni rozeznat až na 60 odstínu barev krycího listu. Základní poučkou při výběru je to, že čím více je doutník světlejší tím bude slabší a jemnější. Pokud je krycí list hodně tmavý, bude doutník plnější a sladší.

Tak jako u vín nebo whisky i u tabáku je důležitý původ, jelikož ten určuje chuť a požitek z doutníku.

kubansky-doutnik

Brazilské doutníky mají bohaté aroma, nasládlou chuť a jsou plnější. Dominikánská republika se chlubí doutníky, které jsou jemné a středně silné s hořkosladkou chutí. Kuba má plnější doutníky s kořeněnou chutí. Celkově se doutníky rozdělují na další druhy podle původu a chutě, ale tak jako u všeho nelze předem přesně říci, jak vám daný doutník bude chutnat. Můžete mít menší očekávání, ale to jak vám doutník sedne je jen otázkou zkušenosti a k té se musíte doslova prokouřit.

Pokud patříte ke kuřákům začátečníkům, vybírejte si spíše kratší a robustnější doutníky jako je Petit Corona. Tyto doutníky mají jemnější chuť a snáze se táhne kouř. Začínejte také s doutníky suchými, kde si osvojíte základní dovednosti při kouření a až poté přecházejte na doutníky těžšího kalibru.