Steak z červa? Za pár let běžná věc.

Stále se zvětšující počet obyvatel a tím spojené rozšiřování obydlí do dříve pustých míst povede pomalu k tomu, že nebude na planetě dostatek místa k hospodaření a s ním spojený nedostatek masa. Vědci již teď přemýšlejí nad tím, jak se podobné problémy budou řešit. Jedno řešení se skrývá u hmyzu.

Kolem roku 2050 již na Zemi nebude dostatek půdy k chování hospodářských zvířat. Myšlenky sci-fi filmů a jejich teorie energetických kaší, které nahradí všechny potřebné živiny je v nedohlednu a nic nenapovídá tomu, že by teorie přešla do praxe. Je tedy nutné najít vhodnou náhražku, která nahradí dnešní potraviny.

Hlavním expertem v myšlence náhrady jídla je holandský entomolog Arnold van Huis. Profesor holandské univerzity tvrdí, že od roku 2000 do roku 2050 se spotřeba masa zdvojnásobí. Následkem všeho pak bude nedostatek živné půdy pro chov zvířat. Profesor Huis tvrdí, že budoucnost lidstva je právě v konzumaci hmyzu a již teď se snaží přesvědčit veřejnost ke konzumaci a zmírnění odporu k hmyzu. Kromě práce na univerzitě, též pořádá ochutnávky a kurzy vaření.

jednohubky

Již v dnešní době existují speciální farmy pro chov hmyzu na krmení ptáků, opic a dalších zvířat. Jsou i takové, které se již dnes zaměřují na potraviny pro lidi.

Hlavní výhodou má hmyz v tom, že jeho náklady na chov a zpracování jsou nenáročné a nízké. Dalším faktem je minimální vznik odpadu, nízká spotřeba vody a vysoká nutriční-výživová hodnota. Fakta hovoří jasně, jedná se o dokonalou stravu, přesto je to pro mnohé nechutná náhrada za maso.

V některých zemích je naprosto normální dát si k obědu červa nebo kobylku. Evropa však stále patří mezi země, ve které je jedení hmyzu nepřípustné a nechutné. Většina odborníků se shoduje, že neochota jíst hmyz je čistě psychologického rázu a sazí na první zkušenost, která překoná všechny pochyby. Strava v podobě hmyzu bude tak více přípustná aspoň pro ty odvážné.