Kde se bere kakao a jak se vyrábí kvalitní čokoláda

Co je to vlastně kakao a jaká je cesta od rostliny k lahodné tabulce čokolády? Podíváme se na vznik čokolády v detailu.

 Co je kakao a kde se získává

Jako kakao se označují semena rostliny jménem kakaovník a z nich vyrobený prášek. Rod kakaovník zahrnuje celkem asi dvacet druhů rostlin. Kakaovník je konkrétně strom, takže bychom s nadsázkou mohli tvrdit i to, že čokoláda „roste na stromě“. Svůj původ má v tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky. Zásadními podmínkami pro pěstování rostliny je především vysoká vlhkost a konstantní vyšší teplota.

Pěstování kakaa přitom rozhodně není výdobytkem moderní doby. První, kteří již tuto dovednost měli, byli indiáni právě z oblastí Střední a Jižní Ameriky, kde je kakaovník „doma“. V současné době se nejvíce využívá strom jménem Criollo.

 Jak se vyrábí čokoláda

Kakaové boby, ze kterých se vyrábí prášek známý pod názvem kakao, se získávají z plodů. Konkrétně se jedná o semena těchto plodů, která jsou velká cca 2 cm. Zužitkovat lze i samotné plody, které jsou jedlé a mají sladkou dužinu.

Jednoznačně známé jsou ovšem kakaovníky především pro výrobu čokolády. Základním krokem pro její zdárnou výrobu je tzv. fermentace bobů neboli jejich zkvašení. Bez ní by nebyly poživatelné. Potom se musejí upražit. Další kroky obnášejí zbavení slupek, rozemletí, drcení a lisování. Tady už původní prášek začíná připomínat homogenní čokoládovou hmotu.

Proces výroby čokolády se završuje tzv. konšováním a následnou temperací a ochlazením. Výsledkem je pak klasická lesklá a pevná tabulka tak, jak ji můžeme znát z obchodu. Výroba čokolády v zásadě není příliš náročná technologicky, vyžaduje však čas. Při dodržení všech kroků trvá i několik týdnů.

Jak se vyrábí salvádorská čokoláda

Salvadorská čokoláda se vyrábí ručně podle původní receptury. Svůj domov má v El Salvadoru a v České republice se jedná o naprostou novinku, která dosud na tuzemském trhu dostupná nebyla. Cílem je nabídnout spotřebitelům originální chutnou čokoládu vysoké kvality.

Mimo standardní výroby čokolády je současně cílem značky XOCOLATÍSIMO vyrábět čokoládu či pralinky individuálně podle přání spotřebitele. Sladkosti jsou pak vhodné na mnoho různých slavnostních příležitostí či jako originální dárek. Že je salvádorská čokoláda ceněná nejen mezi spotřebiteli, ale také v odborných kruzích, to dokládají i četná ocenění v mezinárodních prestižních soutěžích.

XOCOLATÍSIMO je přímou českou odnoží zahraniční firmy, od které přebírá veškeré potřebné know how. Nejedná se tedy o kopírování receptury nebo o experimentální výrobu, ale o produkování ověřené kvalitní čokolády. Díky tomu tato značka usiluje o vybudování silného renomé na současném trhu a o to, aby se salvadorská čokoláda stala skutečným etalonem kvality.