Veganská strava je skvělým zpestřením jídelníčku i ohleduplným způsobem stravování

Veganské stravování je dnes nesmírně populární, a to nejen proto, že přináší zdraví způsob stravování, ale také stravování, které je ohleduplné k životu živých tvorů. Vyzkoušeli jste již někdy veganskou stravu?

Pestrá a odlehčená

Vegani nekonzumují živočišné produkty, tedy maso, vejce, mléčné výrobky a mléko, ale také med. I bez těchto produktů může být strava nesmírně pestrá. Rostlinná říše totiž přináší řadu zajímavých zdrojů, které lze velmi kreativně zpracovat. Rostlinná říše to není jen mrkev a salát, ale také obilniny, různé druhy luštěnin, oříšků, semen, ovoce atd. Z rostlinné stravy se tak dají vytvořit opravdu pestré pokrmy a mnohdy opravdu zdařilé alternativy, které svou chutí maso připomínají.

Alternativy

Vegani si tak také mohou užívat „párků“ či „masa“, avšak se jedná o rostlinné alternativy, tedy maso sójové a burgery, které jsou vyrobeny z luštěnin. Tyto výrobky přináší do stravy zpestření, odlehčení a množství vitamínů a minerálních látek. Veganská strava je totiž založena především na konzumování ovoce a zeleniny, které přináší organismu celkové zdraví. Veganské potraviny nabízí opravdu rozmanité možnosti stravování, aniž byste si museli odpírat vaše oblíbené chutě. Pokud si veganskou stravu dobře přizpůsobíte, může být zdravou, plnohodnotnou a vyváženou.

Veganské „maso“?

Veganské alternativy masa jsou mnohdy tématem mnoha diskuzí. Proč vegani konzumují náhražky masa, když samotné maso nekonzumují? Volí si ekologičtější a ohleduplnější způsob stravování, který není založen na nehumánním velkochovu zvířat. Veganské maso a různé jiné veganské alternativy, jako veganské salámy, šunky, párky apod. jsou vyrobeny zpravidla ze sóji a jiných rostlinných zdrojů, například z luštěnin, obilnin, zeleniny atd.